Λαογραφικό Μουσείο

Το Λαογραφικό Μουσείο δημιουργήθηκε το 1993 από τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου. Στεγαζόταν αρχικά στο παλιό κτήριο της κοινότητας Λιμεναρίων , στον όροφο του συλλόγου.

Το 2015 μεταφέρθηκε στις Αποθήκες Μεταλλείων , προστέθηκε στο ήδη αποθηκευμένο υλικό (απο το 1998 )και άνοιξε την πόρτα της σημερινής , μεγάλης και επιβλητικής ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΛΙΜΕΝΑΡΙΩΝ. Καθημερινά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δέχεται εκατοντάδες επισκέπτες όπως εκατοντάδες και αναρίθμητοι είναι και όλοι όσοι πρόσφεραν. Απο … την ιδέα , την συλλογή , την συντήρηση , την δημιουργία νεας αίθουσας , την μεταφορά και την παρουσίαση με μοναδική αμοιβή το τελικό αποτέλεσμα.

Σκοπός της έκθεσης της συλλογής είναι η διατήρηση και προβολή της τοπικής παράδοσης , οχι μόνο για τους ξένους αλλά και για τους ντόπιους επισκέπτες καθώς τα αντικείμενα που εκτίθενται “φωτογραφίζουν” πρόσωπα , γεγονότα και καταστάσεις της μικρής μεγάλης κοινωνιας μας.Εκτίθενται είδη οικιακής χρήσης και ένδυσης (γυναικείες στολές, κεντήματα, υφαντά, θερμάστρες, σύνεργα παρασκευής καφέ, κατσαρόλες και ταψιά) κι ένας αργαλειός. Σε άλλη γωνιά εκτίθενται εργαλεία παραδοσιακών επαγγελμάτων (είδη ραφείου, κουρείου, πάγκος μαραγκού και είδη υποδηματοποιού, εργαλεία συλλογής και μεταφοράς ρετσινιού, υλοτόμου εργαλεία συλλογής ελιάς, σύνεργα μελισσοκόμου και κυψέλες) κι ένας παραδοσιακός αποστακτήρας (άμβυκας) τσίπουρου. Επίσης σημαντικά είναι τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν κατά την πρώτη περίοδο λειτουργίας των μεταλλείων της περιοχής.

Παρακάτω, μπορείτε να εξερευνήσετε μερικά απο τα σημεία του μουσείου μας, από την άνεση του σπιτιού σας!